KOMMANDE AKTIVITETER

Seminarium i Stockholm 24 oktober:

Re/habilitera för framtiden
Community Based Rehabilitation 40 år – stöd till lokalsamhällen och familjer

24 oktober FN-dagen! Välkommen till en kväll som ger en introduktion till vad Community Based Rehabilitation (CBR) är och där vi blickar ut mot framtiden. 1978 initierade WHO (FN:s Världshälsoorganisation) arbetet med CBR för att förbättra livskvalitén för personer med funktionshinder och arbeta för inkludering och allas möjligheter till att delta i samhället. CBR var från början främst inriktat på att ge möjlighet till re/habilitering i länder och områden med låg inkomst, där tillgång till fysioterapi, rullstolar och grundläggande vård är ett första steg för att delta i samhället.

Mycket har hänt sedan dess, men idag, fyrtio år senare, är både hjälpmedel och inkludering fortfarande långt borta för många barn, unga och vuxna i världen. Samtidigt har CBR med tiden vidgats till att handla om lika villkor under hela livet, bland annat kring inflytande och utbildning. En viktig grund var och är att ta tillvara på och arbeta utifrån de resurser som finns i lokalsamhällen, involvera hela familjen, utbilda lokal personal och att ingen ska behöva leva på institution. Denna kväll tar vi vara på erfarenhet och kunskap samt samtalar om nästa steg.

Paneldeltagare
Ann-Mari Thorsén med lång erfarenhet från utbildning av fysioterapeuter för en internationell kontext ger en introduktion till CBR.
Gabor Tiroler om sin långa erfarenhet av att arbeta med CBR i fält i olika länder.
Lisette Farias Vera är biträdande lektor vid Karolinska Institutet och diskuterar här utmaningar och fallgropar i arbetet för marginaliserade grupper med CBR.
Victoria Valverde berättar om utbyte och besök på rehab-center hon har deltagit i tillsammans med ungdomar med olika funktionshinder från Tanzania och Rwanda.

Moderator: Johanna Bergsten, ordförande i FRU med långvarigt engagemang i bistånds- och rättighetsarbete i Östra och Centrala Afrika.

Onsdag 24 oktober 2018 kl. 18.00-19.30

Program
18.00 Välkomna (fika finns från 17.45)
18.10 Presentationer av paneldeltagarna
18.50 Paneldiskussion
19.20 Avslutning

Plats: Sensus Stockholm, Torkel Knutssonsgatan 39, T-bana Mariatorget

Begränsat antal platser, anmäl deltagande senast 23 oktober till admin(a)fru.se

Välkomna!